Etusivu

Porlammin kotiseutumuseon kesä 2024

  1. Makasiinin alue, Kievarintie 27, 07820 Lapinjärvi – (yhteensä 4 rakennusta) makasiini, paja, autotalli ja vaja
  2. Sirénin talomuseon, Käkikoskentie 151, 07820 Lapinjärvi – (asuinrakennus ja kaksi aittaa)
  3. Porlammin koulumuseo, Kievarintie 2, 07820 Lapinjärvi – luokka vanhassa kansakoulussa.

Museot ovat normaalisti avoinna 2.6 – 30.8.2024 välisenä aikana sunnuntaisin klo 13-14. Tätä sivua tullaan päivittämään tilanteen kehityksen mukaan.

 

Sirénin talomuseo

 

Koulumuseon AAPISNÄYTTELYSSÄ (Kievarintie 2.) on esillä koulumuseon vanhoja aapisia n. sadan vuoden ajalta.Kaikkien esineistöjemme ikä  jokaisessa museokokonaisuudessa on 1800-luvun alkupuolelta  1960-luvulle,  paitsi  koulumuseon kokoelmat jatkuvat 1980-luvulle asti. Kartanon ja Käkikosken koulut lopetettiin 1990-luvun alussa, niistä saatiin lisämateriaalia.

Porlammin kotiseutumuseo,
c/o Juha Kekki,
Valtakäyrä 3 A15, 11100 Riihimäki
Puh. 040 501 9285
Sähköposti: museo@porlammi.fi

Vuodesta 2010 lähtien on museon kokoelmista skannattu yli 3200 valokuvaa sähköiseen muotoon. Päivitämme edelleen valokuvien taustatietoja.

Jos sinulla on vanhoja valokuvia Porlammilta ja niihin liittyviä tietoja, ja haluaisit lahjoittaa niitä museolle, otamme ne  mielellämme vastaan. Voit soittaa kuvistasi puh. 050 401 7966 Mervi Vuorinen , tai ottaa yhteyttä  museon osoitteeseen museo@porlammi.fi.


Museotoimikunta: Erkki Aho, Esko Röytiö, Hannu Huvinen, Ilkka Leino, Juha Kekki, Kai Paavola, Marita Paavola, Marja Turpeinen, Mervi Vuorinen, Osmo Färlin, Pirjo Löfqvist, Ulla Onnila

____________________________________________________________

Porlammin kotiseutumuseo perustettiin 1.7.1943, jolloin Elli Marttila-Ahonen esitti Ns. Soihdun johtokunnankokouksessa, että Porlammille perustettaisiin kotiseutumuseo. Esitys hyväksyttiin ja saman tien päätettiin, että museon vihkiäisjuhla pidetään 25.7. samana vuonna.

Ensimmäisen museomme esineistöä
Ensimmäisen museomme esineistöä

Pohjatyötä oli kuitenkin tehty edellistalvena, jolloin oli pidetty opintokerhoa, jonka Ns. merkkisuorituksiin oli kuulunut kotiseutukeräilyä (esineitä, puumerkkejä, kangasmalleja, valokuvia ym.) Nuorisoseuramerkit jaettiin Vääksyssä, Etelä-Hämeen Nuorisoseura Liiton Maakuntajuhlissa 18.–19.6.1943. Siellä Porlammilaiset näkivät kotiseututyön näyttelyn, joka oli varsinaisesti herätteen antaja omalle museolle.

Parissa viikossa kerättiin eri huoppien taloista tavaroita, jotka sitten järjestettiin Eteläsuomalaisen osakunnan opastuksen turvin Soihtulan ullakolla olevaan ensimmäiseen näyttelytilaan.

 

Soihtulan kerho- ja vahtimestarin huoneeseenrakennettiin ensimmäinen museonäyttelytila 1943
Soihtulan kerho- ja vahtimestarin huoneeseenrakennettiin ensimmäinen museonäyttelytila 1943

 

Oheisena on kotiseutumuseon esittely pdf-muodossa.

4 thoughts on “Etusivu

    1. Hei Maarit,
      Valitettavasti meillä ei juuri nyt ole tilaa lisätä esineistöämme. Toiseksi esineet, jotka ovat viallisia tai puutteellisia, eivät sovi kokoelmapolitiikkaamme.
      Parhain Terveisin, Juha Kekki

  1. Kolmen nuoren miehen urheilukuvassa on Oikealla katsottuna
    Tauno Johannes Uuttala ( ei hänen veljensä Eino)
    Tauno oli nuoruudessaan innokas urheilija ja voitti moniaita
    palkintja eri kisoissa.
    Tauno kuoli Kaunialan sairaalassa 2.2.2016
    Kotipaikkansa oli Vantaan Korso
    Koulutuksen liikuntaneovojaksi hän sai Pajulahdessa 1954
    Suunnistus oli myös hänen harrastuksensa

Comments are closed.