Porlammin kotiseutumuseon kirjaston ikkunanäyttelyssä palautetaan mieleen vanhan ajan joulu. Joulukuusi on koristeltu vanhoilla perinteisillä koristeilla. Ikkunoissa on perinteisiä himmeleitä, joita pidettiin jo 1930-luvulla vanhanaikaisina. Tietenkin mukana on myös olkipukkeja ja runsaasti itse tehtyjä koristeita. Nähtävillä on myös vanhoja joulukortteja, joista vanhimmat ovat jo 80-vuoden takaa. Vanhat jouluiset suklaarasiat henkivät vanhan ajan tunnelmaa. Rekipeitteet muistuttavat hevosmatkasta joulukirkkoon.
Näyttelyssä on nähtävillä mm. vanhoja Kotilieden Joulu numeroiden kansia sekä näistä lehdistä kerättyjä jouluun liittyviä artikkeleita. Kirjastoon kerätyt artikkelit kertovat joulunvietosta 1930-40-luvuilla. Artikkeleissa voit tutustua mm. siihen mitä miehelle voi ostaa joululahjaksi tai miten joulusiivous suoritetaan. Kuten artikkeleista voidaan lukea jouluruuat ja leivonnaiset ovat aina olleet olennainen osa joulua.
Joulupöydältä jokainen vaatii tavallista enemmän sekä silmän että suun herkkuja. Pikkuleipien valinnassa sirous ja hauskannäköisyys on ehdoton vaatimus pikkuleipien suhteen.
Kotilieden artikkelien mukaan 1930-luvun puolivälissä leivonnaiset suorastaan pursuivat voita, sokeria, kermaa ja kananmunia. Piparkakut, pursokkeet, kierrerinkilät, hirvensarvet ja anispyörykät saavat yhä vieläkin veden kielellä pelkästä ajatuksesta. Lehdistä löytyy myös ohjeita, kuinka kakkupaperin ja tomusokerin avulla tehdään hienosokerikuvioita kakun päälle. Mainio idea, jota vieläkin voi hyödyntää. Vuoden 1936 vuoden Kotiliedestä löytyy makeisohjeita, kuten turkkilaisherkkua, valkuaismakeisia, pähkinäsuklaata tai kermakaramelleja, jotka kaikki maistuisivat varmasti meidän perheen aikuisille ja lapsille.
Vuonna 1939 Kotilieden joululeivonnaisten ja ruokien ohjeet alkavat muuttua. 1930-luvun yltäkylläiset reseptit alkavat yksinkertaistua. Sota-aika näkyy vuosi vuodelta enemmän lehden artikkeleissa. Tuleeko joulu sittenkään? Miten valmistaa lahjoja ja ruokia pulassa ja niukkuudessa? Kekseliäisyys nousee kunniaan. Perunan käyttö saa uusia muotoja, sillä voi jatkaa vaikka marsipaania. Munaton munakas jouluruokana kuulostaa nykypäivänä uskomattomalta. Leipomiset ja paistamiset täytyy huolella suunnitella varsinkin kaupungeissa, joissa polttopuuta ei ole tai kaasun käyttö on säännösteltyä. Lehdessä julkaistaankin eri ohjeita maalle ja kaupunkiin.
Tässä vain muutama näyte, mitä näyttely pitää sisällään. Näyttely on täynnä vanhan joulun helmiä, joihin kannattaa tulla tutustumaan kauempaakin.
One thought on “MUSEON JOULU Porlammin kirjaston ikkunassa”
Ihana ikkuna taas kylällä ihailtavana, KIITOS museonväki 🙂