Kalle Sistolan kertomus kirjoituskipailusta Käkikosken koululla

Porlammin, Käkikosken koululla suurmenestys kirjoituskilpailuissa 1959

Koulun lopettajaisjuhlassa klo 10 katseltiin käsitöitä, jotka olivat näytteillä yläkoulun luokassa. Siellä ihailtiin niiden hyvää tekoa. Näytteillä oli esiliinoja, kirjailtuja ja nimikoituja tyynyliinoja, pöytäliinoja. Erikoisesti alakoulun työt oli hyvin huolella tehtyjä, josta kiitos opettaja Venttolalle. Mutta paljon huolta oli uhrattu yläkoululaisten revinnäisliinoihin, pukuihin ja liinavaatteisiin. Mutta myös poikien puutyöt osoittivat hyvää taitoa. Viljo Eskola on saanut pojat paneutumaan käsitöihin.

Varsinainen lopettajaisjuhla pidettiin yläkoulun luokassa. Veisattiin suvivirsi, tanhuja oli, oli voimistelua ja vähän kaikkea kiinnostavaa.

Sitten pidettiin väliaika, jonka aikana kannettiin kolme polkupyörää luokan kateederille. opettaja Linden kertoi, miksi ne olivat siinä. Vuosi sitten oli pidetty valtakunnallinen kirjoituskilpailu Suomen polkupyöräteollisuusyhdistyksen alkuun panemana. Kilpailu oli henkilökohtainen ja joka koulu hoiti oman osansa. Ensimmäinen sarja käsitti III-V luokat ja toinen sarja VI-VIII luokat. Kummankin sarjan paras kirjoitus, joka jollakin tavalla koski polkupyöriä, lähetettiin määrättyyn paikkaan. Toukokuun lopulla ilmoitettiin Lindenille, että koululle tulee kolme polkupyörää voittoina kilpailusta. Yläluokkien sarjan valtakunnallinen voittaja oli Matti Sistola; aihe ”Mielikuvituskäynti suomalaisessa polkupyörätehtaassa”. Alaluokkien sarjan toinen oli Aimo Laukkanen; aiheenaan ”Miksi suomalaisen tulee käyttää polkupyörää..”. Nämä kirjoituksen olivat niin hyviä, että kolmaskin polkupyörä annettiin samalle koululle ja Linden oli sen ratkaissut Jussi Vilolle; aihe ” Kesäretki suomalaisella polkupyörällä”.

Pyörien luovutuksen yhteydessä puhui opp. Linden suomalaisen työn merkityksestä. Käytä kotimaista, suosi suomalaista, pätee tänäkin päivänä.

 

Kirjoitus on kopioitu Kalle Sistolan ’Porlammin juttui II’ kirjoitelmakokoelmasta. Hänen kirjoituksensa on koottu kahteen eri juttukokoelmaan konekirjoitusliuskoina (I ja II), joissa on hänen sanojensa mukaan ’Muisteluksia, muistiinpanoja kymmenien vuosien ajoilta’.

Nyt museo haluaisi kuulla teidän omia kommenttejanne tästä tapahtumasta, jos jotain muistuisi mieleen. Kalle Sistolan juttu on kirjattu vuodelle 1959, mutta museon valokuva tapahtumasta on kirjattu vuodelle 1955. Kumpi on oikein? Kiitos tiedosta 1959 on oikein.

Kirjoituskilpailujen palkintojen jako kevätjuhlassa 1955
Kirjoituskilpailujen palkintojen jako kevätjuhlassa 1959

3 thoughts on “Kalle Sistolan kertomus kirjoituskipailusta Käkikosken koululla

  1. Tervehdys Lahdesta. Yön kuluessa tulee selailtua nettiä ja eteen tuli kirjoitus ja kuva minusta kun saan palkinto polkupyörän. Matti Sistola, Aimo Laukkanen ja minä olisimme onnellisia. Aikaa on kulunut ja en tiedä oletteko saaneet vastauksen kysymykseenne, mutta minä ja Matti olimme viimeisellä luokkalla Käkikosken kansakoululla ja vuosi oli 1959 kevät kun tuota suvivirttä laulettiin. Loviisan Sanomista tuo kuva ja juttu on.
    Opettaja Iida Venttolan luokkakuvassa KÄKIKOSKEN KANSAKOULUN luokat 1 syntyneet 1946 eturivissä, keskimmäinen rivi 1945 ja taka rivi 1944 syntyneet. Nimilista kokonaisuudessaan saataisiin ensikesänä kun keskimmäisen rivin luokka kokoontuu jälleen Porlammilla Jorma Marttilan luona joka on keskimmäisen rivin vasemmassa reunassa. Sitten Eija, Pertti, Raimo E, Raimo K, Juhani, Jorma ja Pirkko jotka olimme samalla luokalla. Matti Sistola oli varmaan kipeä kun ei silmä ota kuvasta kuin iso veli Kallen (Kilu) t:Juhani Vilo 0500428917

  2. Moi, lehtijuttu samasta tilaisuudesta on Porlammin kirjastossa kehyksissä. Saimme sen muistaakseni Perttilöiltä ja veimme kirjaston ikkunaan näytille. Siitä sitten selvinnee se vuosilukukin. PLS

    1. Kiitos tiedosta. Onkohan se vielä tallella, täytyypä kysellä.Mervi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *